Czas na rabarbarowe wydziwy.
Mam dziś doła i chyba ciasto mi nie pomoże ,ale podzielę się z Wami pomysłem.
Przepis z czasopisma "Wochenblatt".
Ciasto kruche:
250 g mąki
125 g masła
100 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajo
Zagnieść i odłożyć do lodówki na 30 min.
Wyłożyć dno i boli formy, ponakłuwać widelcem i podpiec 15-20 min w tem.175*C
Na podpieczony spód wyłożyć 600 g pokrojonego rabarbaru wymieszanego ze 150 g cukru.Piec jeszcze 25 min (ja piekłam ponad godzinę).
Krem:
0,5 l mleka+50 g cukru-ugotować budyń. Do gorącego dodać 4 listki żelatyny i dobrze wymieszać.
250 g kremówki ubić na sztywno i dodać do zimnego budyniu.Wymieszać i wyłozyc na zimne ciasto.
Posypać krokantem. U mnie prażone migdały.
Smaczne,nie za słodkie.
sherif 2017-05-08
;-]
press54 2017-05-08
Kto czeka to- sama wiesz ;-)
Jakie to jest nie za słodkie?