Lody orzechowe

Lody orzechowe

niepełna szklanka orzechów włoskich - 100 g
1,5 szklanki śmietanki kremówki 30 % - 380 g
10 łyżek mleka skondensowanego słodzonego - 150 g

W małym rondelku umieść rozdrobnione orzechy. Wlej pół szklanki śmietanki kremówki 30 %. Resztę śmietanki (1 szklankę = 250 ml) wlej do wysokiego naczynia i odłóż do lodówki, by zaczęła się chłodzić.
W rondelku zamieszaj orzechy ze śmietanką i zagotuj. Ustaw małą moc palnika i gotuj śmietankę z rozdrobnionymi orzechami przez 5 minut. Po pięciu minutach odstaw rondelek do przestudzenia. Dodaj wówczas 10 łyżek mleka skondensowanego słodzonego, czyli 150 g. Całość wymieszaj i odstaw do lodówki, do całkowitego schłodzenia. Dobrze schłodzoną śmietankę zacznij ubijać mikserem na najwyższych obrotach. Dodaj schłodzony krem orzechowy. Całość ostrożnie i powoli wymieszaj. Masę przełóż do naczynia, w którym będziesz mrozić lody. Gotowe :) smacznego.

dodane na fotoforum:

maniek1

maniek1 2021-03-02

   Pyszne sä:)
【ツ】.Miłego popołudnia i smacznej ☕️ życzę.✨

adam24l

adam24l 2021-03-05

Smacznego.
Miłego weekendu.

ankaaa

ankaaa 2021-03-05

Pozdrawiam wieczorkiem i życzę radosnego weekendu :)) mniam

dodaj komentarz

kolejne >