Przepis;
Spód kruchy
3 szklanki mąki
2 żółtka
1 jajko
1 cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka Kasi
Z podanych składników zagnieść ciasto.Wyłożyć na blaszkę nakłuć widelcem i posmarować dżemem z czarnej porzeczki.
Warstwa bakaliowa
250 g margaryny
200 g cukru
200 g mąki pszennej
200 g mielonych orzechów włoskich (zmielić)
100 g rodzynek (namoczyć)
6 jajek
5 łyżek śmietany lub jogurtu greckiego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Zapomniałam dodać, że jak ktoś lubi olejek migdałowy, to jest jak najbardziej wskazany :)
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka i cały czas ucierając dodawać pozostałe składniki. Białka ubić na pianę i wymieszać delikatnie łyżką z masą bakaliową. Wylać na blaszkę i piec 50 min w temp 170 st.
Udekorować polewą i płatkami migdałowymi.
Pozdrawiam wszystkich :))
bunio 2015-01-25
Słoneczko gdzie Ty? Ogromny buziak dla Ciebie cmok:-)
astra40 2015-01-25
super przepis!!! Dzięki Madziu, że wrzuciłaś te pysznosci wraz z przepisem. Może dzięki temu coś nowego uda mi się znowu upiec:) Pozdrawiam Cię serdecznie, zaglądaj tu częściej, to będzie smaczniej :)
extensa 2015-01-25
Witaj Magduś!!!! pozdrawiam Cię bardzo, bardzo serdecznie:))) dziś u mnie bardzo biało, mocno sypało - pierwszy taki prawdziwie zimowy dzień!!! ściskam Cię bardzo mocno i oczywiście częstuję się Twoim ciachem... brakowało mi tego:))))
violinka 2015-01-25
Mniammmmm fajny przepis Madziu pozdrawiam Cię serdecznie
alka10 2015-01-26
WYGLĄDA BOSKO-WIĘC MUSI BYĆ SMACZNE
POZDRAWIAM CIĘ SERDECZNIE I MIŁEGO DNIA ŻYCZĘ:)))
anad60 2015-01-26
Madzia u Ciebie to te ciacha są odjazdowe !!!
normalnie bym się na monitor rzuciła .....mniam *;*
Serdeczne pozdrowionka przesyłam ja Tobie ....Buziaki :))
halinag 2015-01-26
Madziu wszystkie Twoje ciacha są super wiele z nich robiłam...ten pyszotny...spokojnej nocy:))