Pamiątka z Tokaju:
Tokaji Aszu 5 puttony - rocznik 2000
Wino białe półsłodkie Węgry 0.5 l. Produkcja tego trunku jest niezwykle czasochłonna.
Następuje ona według ściśle określonych i bardzo pracochłonnych zasad: owoce zbiera się bardzo późno, aby zawierały w sobie największą możliwą ilość cukru. Następnie selekcjonuje się ręcznie grono po gronie, wybierając tylko te najpiękniejsze i nieuszkodzone, aby zemleć je i włożyć w odpowiednich proporcjach (zależnych od rodzaju trunku, jaki chcemy otrzymać) do 136 litrowych beczek z Goenc wypełnionych wysokiej jakości białym wytrawnym winem.
W przeciągu 36 do 48 godzin z winogron wytrąca się sok, nadający całości specyficznego aromatu i smaku. Po upływie tego czasu wino jest spuszczane i umieszczane w dębowych beczkach, w których dojrzewa 2 lata + ilość lat określonych liczbą przy puttony.
Im dłuższy czas leżakowania - tym słodszy i aromatyczniejszy Tokaj Aszú. Min. liczba puttony - 3, max to 6.
villein 2008-09-19
mamy wekend ...więc wypijmy za zdrowie tych co....na morzu...
pozdrawiam serdecznie
zosia56 2008-09-19
...przylaczam sie do toastu :):)
martynw 2008-09-19
O!.... wypijmy razem:):) taki rarytas... aż szkoda butelki otwierać:):)
a więc wznoszę toast!
STO LAT wspólnie w garnku spędzonych... za zdrowie garnkowiczów... najmilszych i najsympatyczniejszych z ludzi:):)
martynw 2008-09-19
ta butelka najlepiej wygląda w Twojej galerii.... wiesz... wpadne czasem na lampeczkę tego wyśmienitego trunku:):) chociaż... nie.... kobieta zmienną jest... zabieram ze sobą ... dziękuję bardzo bardzo serdecznie.... zostawiam uśmiech i cieplutkie buziaczki:*:*