Kurki (lub inne grzyby) w śmietanie

Kurki (lub inne grzyby) w śmietanie

Składniki:
- 1 kg kurek, lub innych leśnych grzybów,
- 2 cebule,
- 2 łyżki masła,
- ½ łyżki mąki,
- 1 op. śmietany (zawartość tłuszczu wg własnego uznania),
- sól, pieprz.

Jak przyrządzić?
1) Kurki czyścimy z piasku i korzonków. Większe sztuki kroimy na mniejsze kawałki, tak by wszystkie były mniej więcej równe. Płuczemy wszystkie bardzo starannie i osączamy z wody.

2) Na patelni dusimy przez chwilę drobno pokrojoną cebulę w maśle. Gdy stanie się miękka i szklista, wrzucamy przygotowane kurki. Całość dusimy ok. 20 min. pod przykryciem, przewracając je na patelni co jakiś czas.

3) Gdy staną się miękkie, doprawiamy solą i pieprzem. Śmietanę mieszamy z mąką i wylewamy na patelnię. Jeśli lubicie nieco gęstszą konsystencję, możecie zwiększyć ilość mąki.

Jak podawać?
Jako dodatek do mięs wszelakich. Znakomite do kotletów ziemniaczanych lub ryżu. Komponują się na wiele sposobów, np. jako farsz do tarty. Solo – dla przepadających za nimi – tak jak ja. Wtedy nieco zielonej pietruszki na wierzch i kawałek chleba.