Kora dębu

Kora dębu

Jak tylko spiszę przepis to dodam. Ciasto szybko się robi i jest pyszne. Dziękuję za komentarze i Pozdrawiam ❤️
Przepis biszkopt:
4jajka
3/4 szkl.cukru
1szkl.mąki pszennej
1/4 łyżeczki sody
2 łyżki oleju
Nadzienie :
500g sera najlepiej mielonego
1/2 szkl.cukru pudru
1 łyżka budyniu śmietankowego
2 jajka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kakao
Wierzch:
Biała czekolada 100g
50ml śmietanki 30%
Garść orzechów laskowych drobno krojonych
Blache o wymiarach 38x26 cm (może być ciut większą jeśli taka macie) wyłożyć papierem do pieczenia. W misce zmiksować wszystkie składniki nadzienia na puch. Odstawiamy i robimy biszkopt. Mieszamy mąkę z sodą, kakao i cynamonem. Ubijamy białka na sztywno dodajemy cukier, następnie żółtka. Miksujemy wlewamy olej i dodajemy mąke. Delikatnie mieszamy. Ser wylewamy na blachę i równomiernie rozsmarowujemy. Na ser wykładamy ciasto biszkoptowe. Staramy się aby było równo wyłożone. Wstawiamy do piekarnika 190C około 25min.I teraz najważniejsza sprawa 😅. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, odwracamy na drugą stronę (warstwą sera do wierzchu) ściągamy papier do pieczenia, kroimy ciasto wzdłuż dłuższego boku na 5 pasków tej samej szerokości. Pierwszy pasek zwijamy w spiralę, kolejny pasek zwijamy wokół niego itd. Do utworzenia ślimaka. Musicie to zrobić bardzo szybko, ciasto nie może wystygnąć bo inaczej będzie pękać podczas zawijania. Po złożeniu ciasta, owinęłam dość ciasno folią spożywczą zostawiając górę odkryta aby ciasto odparowało. Folie ściągnęłam gdy ciasto było już zimne.
Śmietankę podgrzałam dodałam pokruszoną czekoladę i mieszałam aż się rozpuści. Polewamy ciasto i dekorujemy orzechami. Smacznego

adam24l

adam24l 2023-04-03

Ciekawy ten tytuł ciasta.

agus73

agus73 2023-04-03

Wyglada apetycznie....pozdrawiam i poproszę o przepis;-D

dodaj komentarz

kolejne >