Szarlotka z budyniową pianką.

Szarlotka z budyniową pianką.

Przepis blaszka 40x25x6
Ciasto:
3.5 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g margaryny
1 łyżka śmietany 18%
6 żółtek
2 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Podzielić na połowę, jedną nieco większą od drugiej.Jedną część włozyc do lodówki, drugą mniejszą do zamrażalnika.
Budyniowa pianka
6 białek
3 łyżki cukru pudru
1/3szkl.oleju
2 budynie waniliowe lub śmietankowe.
Dodatkowo 1kg.jablek. Obieramy że skórki i ścieramy na tarce do warzyw. Dodajemy dużą szczyptę cynamonu i 1 łyżkę cukru brązowego ewentualnie białego.
Większą część ciasta z lodówki wałkujemy na stolnicy i wkładamy do wyłożonej papierem blaszki. Na ciasto wykładamy jabłka. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier cały czas ubijając. Stopniowo wsypujemy budynie (proszek) ubijamy dalej i wlewamy olej. Pianę wykładamy na jabłka. Na pianę ścieramy ciasto z zamrażalnika. Pieczemy w temp. 175st.C około 60min.Posypujemy cukrem pudrem zimne ciasto. Smacznego

adam24l

adam24l 2022-03-18

Smacznego.

ewaiza

ewaiza 2022-03-19

Pyszna jest ta szarlotka robilam

dodaj komentarz

kolejne >