Rogaliki krucho drożdżowe z powidłami.

Rogaliki krucho drożdżowe z powidłami.

Ciasto:
3szkl.mąki,1kostka masła,30g drożdży, 2 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, 2łyżki śmietany, powidła śliwkowe, cukier puder do posypania rogalików.
Wszystkie składniki ciasta zagnieść w gładkie i elastyczne ciasto(drożdże włożyć do kubka i rozpuścić ze śmietaną i dodac do pozostałych składników ciasta). Zawinąć w folie i włożyć do lodówki na godzinkę. Podzielić ciasto na 4 części rozwałkować cienko w kształt koła. Podzielić na 8 trójkątów. Nałożyć odrobinę powideł i zawijać z szerszej strony. Rogaliki ułożyć na blaszce. Piec 15-20min.w temp. 180st.C.gdy wystygną posypać cukrem pudrem

astra40

astra40 2022-03-11

Ależ apetycznie wyglądają!

adam24l

adam24l 2022-03-12

Smacznego.

dodaj komentarz

kolejne >