1,5 szklanki mleka
3 dag drożdży
2 łyżki cukru
2,5 szklanki mąki
2 jajka
łyżka roztopionego masła
cukier waniliowy
olej do smażenia
babany
Rozczyn drożdżowy:mleko podgrzewam, wkruszam drożdże i dodaję łyżeczkę cukru i pół szklanki mąki. Wszystko mieszam i pozostawiam do wyrośnięcia.
Następnie jajka wybijam do miski i ubijam z cukrem. Dodaję mąkę, cukier waniliowy,roztopione masło delikatnie wszystko mieszając. Czekamy, aż ciasto mocno wyrośnie. Na każdego racuszka układamy kilka plasterków banana, przykrywamy je łyżką ciasta. Smażymy małe porcje na gorącym oleju. Przewracamy na drugą stronę i smażymy przez chwilę.
Racuchy podajemy od razu po usmażeniu .Powiem Wam że niebo w gębie....