Rogaliki krucho-drożdżowe

Rogaliki krucho-drożdżowe

Składniki:

3 szklanki mąki
2 żółtka
1 niepełna szklanka śmietany (dokładne ilości podane w przepisie) kwaśniej i tłustej
2 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
125 g margaryny
Ok. 70 – 80 g smalcu
50 g drożdży

Do szklanki wbić 2 żółtka i uzupełnić szklankę do pełna śmietaną. Wlać do miseczki i wymieszać. Dodać 2 łyżki cukru i drożdże. Wymieszać i zostawić aż drożdże się całkowicie rozpuszczą.

Do miski przesiać mąkę, dodać cukier waniliowy oraz margarynę i smalec. Posiekać razem, do konsystencji kaszki. Dodać śmietanę z drożdżami, zamieszać wszystko łyżką a następnie zlepić dłonią, lekko zagniatając. Ciasto podzielić na 4 części, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na na ok. 2 godziny.

Po schłodzeniu, wyjmujemy jedną część ciasta na blat, wałkujemy aby powstało nam koło o średnicy ok. 30 cm. Koło dzielimy na 8 (większe rogaliki) lub 16 części (malutkie rogaliki). Na szerokim końcu trójkąta układamy nadzienie ;marmoladę lub powidła,zawijamy rogaliki i układamy na blaszce do pieczenia. Rogaliki nie wymagają wyrastania przed pieczeniem.Smarujemy białkiem.Blachę z rogalikami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) i pieczemy ok. 20 – 25 minut.
Upieczone wyjmujemy na kratkę do wystudzenia.