Pieczone pierogi z mięsem mielonym, kukurydzą

Pieczone pierogi z mięsem mielonym, kukurydzą

Ciasto:
400 g mąki pszennej
20 g drożdży świeżych
2 łyżki cukru
100 ml mleka (ciepłej)
50 ml wody (ciepłej)
4 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli, pieprzu, papryki słodkiej

Farsz:
200 g mięsa mielonego
szczypta przyprawy do mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki przecieru pomidorowego
4 łyżki kukurydzy
szczypta ziół prowansalskich

Dodatkowo:
roztrzepane jajko
50 g mozzarelli

Wykonanie:
Do kubka z ciepłym mlekiem dodajemy cukier, łyżkę mąki oraz rozkruszone drożdże. Całość mieszamy łyżeczką, odstawiamy na 5 minut do podrośnięcia rozczynu.
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, a także rozczyn oliwę z oliwek, wodę oraz przyprawy. Wyrabiamy gładkie ciasto, odstawiamy na minimum 40 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Posiekaną cebulę oraz drobno pokrojony czosnek podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso mielone, przyprawiamy. Pod koniec smażenia dodajemy przecier, a także kukurydzę.
Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka za pomocą większej szklanki lub kubka. Lepimy ciasto wkładając na środek farsz i zlepiamy jak pierogi. Pierogi układamy na wyłożonej papierem do pieczenia foremce, smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy startą mozzarellą. Wkładamy do piekarnika na 22-25 minut w temp. 190 stopni.

Smacznego!

moon7

moon7 2018-01-06

Świetne!
Pozdrawiam

agus73

agus73 2018-01-06

i już bym zjadła...chyba skorzystam z przepisu...miłego świętowania;-D

halinag

halinag 2018-01-06

Skorzystam z przepisu bo rewelacyjnie i apetycznie wyglądają:))

isia2

isia2 2018-01-10

ciekawa taka wersja

halinag

halinag 2018-01-17

Dzisiaj zrobiłam...wyszły pyszne:))

lanta21

lanta21 2018-06-21

pyszne

lanta21

lanta21 2018-10-02

superowe

dodaj komentarz

kolejne >