Ciasto:
400 g mąki pszennej
20 g drożdży świeżych
2 łyżki cukru
100 ml mleka (ciepłej)
50 ml wody (ciepłej)
4 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli, pieprzu, papryki słodkiej
Farsz:
200 g mięsa mielonego
szczypta przyprawy do mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki przecieru pomidorowego
4 łyżki kukurydzy
szczypta ziół prowansalskich
Dodatkowo:
roztrzepane jajko
50 g mozzarelli
Wykonanie:
Do kubka z ciepłym mlekiem dodajemy cukier, łyżkę mąki oraz rozkruszone drożdże. Całość mieszamy łyżeczką, odstawiamy na 5 minut do podrośnięcia rozczynu.
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, a także rozczyn oliwę z oliwek, wodę oraz przyprawy. Wyrabiamy gładkie ciasto, odstawiamy na minimum 40 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Posiekaną cebulę oraz drobno pokrojony czosnek podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso mielone, przyprawiamy. Pod koniec smażenia dodajemy przecier, a także kukurydzę.
Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka za pomocą większej szklanki lub kubka. Lepimy ciasto wkładając na środek farsz i zlepiamy jak pierogi. Pierogi układamy na wyłożonej papierem do pieczenia foremce, smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy startą mozzarellą. Wkładamy do piekarnika na 22-25 minut w temp. 190 stopni.
Smacznego!