Skórka pomarańczowa-smażona w syropie

Skórka pomarańczowa-smażona w syropie

Smażona w cukrze skórka pomarańczowa jest niezwykle aromatycznym dodatkiem do ciast i deserów.
Pomarańcze obieramy, skórki wkładamy do naczynia i zalewamy zimną wodą. Moczymy skórki dwa dni, każdego dnia zmieniając wodę 2 do 3 razy. Przy każdej zmianie wody łatwo wyczujemy w niej smak goryczki.wkładamy skórki do rondelka i zalewamy czystą wodą. Zagotowujemy, a następnie gotujemy ok. 10 minut. Następnie wodę odlewamy, a skórki studzimy.Kiedy ostygną przystępujemy do wycięcia albedo.Oczyszczoną z albedo skórkę kroimy wedle potrzeby: na kosteczkę, w paseczki.Stosujemy następujące proporcje:100 g skórek - 300 g cukru - 125 ml wody.Do rondelka wsypujemy cukier, dodajemy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do momentu, kiedy powstanie syrop. Do syropu wrzucamy skórki pomarańczowe i gotujemy na małym ogniu 5 do 10 minut. Mieszamy cały czas kontrolując, aby skórki zostały dokładnie nasączone syropem. Odstawiamy do wystudzenia.Taką skórką napełniamy słoiczki. Przechowujemy w lodówce do dwóch miesięcy. Słoiczki można również pasteryzować, wtedy czas przechowywania wydłuży się.

stasia8

stasia8 2015-01-04

Był czas że ją też robiłam...ale ostatnio jakoś zaprzestałam...

anet12

anet12 2015-01-04

Taka skórka kojarzy mi sie z sernikiem :)i zapachem w całym domu jak sie ją smaży

jadtan

jadtan 2015-01-05

Witam i pozdrawiam zimowo i śnieżnie :) Skórkę ZAWSZE ROBIĘ SAMA... PRZEPRASZAM OSTATNIO ROBIŁ MÓJ MAŁŻONEK :):):)

dodaj komentarz

kolejne >