z przepisu asiulik
ciasto kawowe
1 szkl cukru
1 szkl mąki
6 jaj
4 łyżki wrzącej wody
3 łyżki rumu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka proszku
Biszkopt orzechowy
25 dag siekanych orzechów
5 białek
25 dag cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
Krem
5 żółtek
1 kostka masła
0,5 litr mleka
6 łyżek cukru
2 łyżki mąki
1 budyń waniliowy
Poncz:
0,75 szklanki wrzącej wody
4 łyżki cappucino waniliowego
pół kieliszka rumu
Wykonanie
biszkopt kawowy
białka ubić, na sztywno z cukrem, dodać żółtka, rum i wrzącą wodę. następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kawę upiec.
BISZKOPT ORZECHOWY
białka ubić z cukrem i stopniowo dodawać pozostałe składniki, lekko wymieszać i piec w temp. 160- 180 stopni przez 30 min
Krem
ugotowac budyn i wystudzony utrzec z kostką masła dodać esensje z kawy rozpuszczalnej ( 3 łyżeczki kawy rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wody)
Biszkopt kawowy przekroić na pół, lekko nasączyć i posmarować połową kremu, położyć biszkopt orzechowy, posmarowac na nim krem i przytłożyć drugą połówkę, można posmarować kremem wierzch i posypać startą czekoladą
u mnie posypany wierzch migdałami i orzechami:)
coln21 2012-12-27
Pyszniutko u ciebie, po swietach troche waga poszla w gore ale na takie smakolyki chetnie sie skusze.....