3,5 kg pomidorów
1 kg cebuli (pokroic w kostkę)
1/2 kg marchewki (pokroic w kostkę)
1 puszka kukurydzy konserwowej(odsączyć z zalewy)
1 puszka ananasa (pokroic w kostkę) wodę zostawić
2 papryki czerwone (pokroic w kostke)
4 ząbki czosnku (zmiażdżyć w prasce)
1/2 łyżeczki chilli
1 łyżka słodkiej papryki mielonej
2 łyżki musztardy(sarepskiej)
1 łyżeczka curry
1 łyżka wegety (ja daje Kucharek)
2,5 szkl. cukru
1/2 łyzeczki mielonego pieprzu(nawet mniej)
1/2 szkl.octu
2 łyżki soli( płaskie)
2 czubate łyzki mąki kartoflanej(do zagęszczenia sosu)
1*) Pomidory pokroic pogotowac do miękkości-przetrzeć przez sito lub cedzak(ziarenka nie przeszkadzają).
2*) Do garnka z pomidorami już przetartymi wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę-pogotować 15-20 minut.
3*) Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę :marchewkę, ananasy,paprykę i pozostałe składniki *(oprócz mąki kartoflanej)* i gotować na wolnym ogniu ok.1/2 godz a nawet mniej...zeby papryka się nie rozgotowała.
4*) Mąkę rozrobić w soku z ananasa i na końcu dodać do sosu-zagotować (mieszać żeby się nie przypalił)jezeli sos byłby za rzadki dodac jeszcze mąki.Ewentualnie doprawic w/g gustu..i smaku))
5*) Przestudzony sos wkładac do wyparzonych słoików zakręcic i zapasteryzować.
PS. Do krojenia cebuli,marchewki.papryki użyłam- Szefa Kuchni-(Tupperware)
a ananasa pokroiłam nożem ręcznie.
Sosik jest wspaniały do ryżu,makaronu..w tym roku zrobiłam 43 słoiki pół litrowe..mniam..))
Smacznego-))
beata3 2012-08-25
pozdrawiam serdecznie życzę miłej spokojnej nocy fotka super
annorl1 2012-08-25
też taki robię :) jest pyszny i zdrowszy od tych ze sklepu :)
magdabo 2012-08-25
Jest smakowity nie tylko zimą ... pozdrawiam !
miner1 2012-08-26
Dzień dobry !
Życzę udanej niedzieli !
miner1 2012-08-26
Witam cieplutko !
Życzę miłego wieczoru !
miner1 2012-08-31
Witam popołudniowo !
Życzę dobrego wieczoru !
magdabo 2012-09-04
Dziękuję za przepis ... pozdrawiam miło !
predawn 2015-01-26
wspaniale smakują potem zimą. Ja robię nieco pikantniejsze ale kilkanascie słoiczków zawsze też w wersji light;)