**Sernik jak Snikers**

**Sernik jak Snikers**

Ciasto:
50 dag mąki
20 dag cukru
20 dag msła lub margaryny
2 całe jaja
2 łyzki miodu
2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w dwóch łyżkach mleka

Masa orzechowa (na dwa placki):
40 dag siekanych orzechów włoskich
15 dag masła
15 dag cukru
3 łyzki miodu

Masa serowa:
1 kg sera półtłustego dwukrotnie zmielonego (może być ser mielony z wiaderka)
1 szklanka cukru
pól kostki masła (10 dag)
1-2 cukry waniliowe
4 całe jaja
skórka starta z cytryny
odrobina aromatu cytrynowego
1 budyń śmietankowy (40g)
1 łyzka mąki ziemniaczanej
pół szklanki mleka

Przesianą mąkę wysypać na stolnicę, dodać tłuszcz pokrojony na kawałki, posiekać nożem.Zrobić w cieście zagłębienie, dodać resztę składników i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować
i wyłożyć do dwóch jednakowych prostokątnych blaszek.
Ja piekę w formach 35x24 cm.

Następnie przygotować masę orzechową.
Posiekane orzechy i resztę podanych składników dać na patelnię, mieszając podsmażyć na złoty kolor Gorącą masę wyłożyć rownomiernie (po połowie) na każdy placek,upiec placki.
Z 4 białek ubijamy na sztywno pianę i odstawiamy.
Po około 15 minutach gotowania (ser ma tylko "pyrkać") wsypujemy budyń, mąkę, wlewamy mleko i dodajemy pianę z białek.
Mieszamy delikatnie (najlepiej sprężynką), uważając aby nie zrobiły się grudki i całość gotujemy jeszcze chwilę. Na końcu dodajemy aromat cytrynowy i skórkę.Ciepłą (nawet gorącą)masę serową wykładamy na placek miodowy i przykrywamy drugim (orzechami na dól).Dociskamy ciasto do masy serowej, przykrywamy folią i wkładamy (najlepiej) do dużej reklamówki.
Zostawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc) aby ciasto miodowe zdążyło wchłonąć wilgoć z sera i zmięknąć.

*mozna zrobic tez w taki sposób że wyłozyć ser na jeden blat ciasta i przykryć drugim blatem orzechami do góry .

stasia8

stasia8 2011-12-26

Wygląda przepysznie...w wolnej chwili proszę o przepis....

baletek

baletek 2011-12-26

Wesołych Świąt!

jania81

jania81 2011-12-26

Dziękuje za życzenia i miłego świętowania życzę:))
ja cały czas na obrotach;/ a przepisik to i ja też:))

stasia8

stasia8 2011-12-27

Dzięki za zamieszczenie przepisu...mam ogromną ochotę na niego pewno zrobię go na nowy rok....

asica

asica 2012-01-27

ale tu pysznosci

monia13

monia13 2012-02-08

super na pewno skorzystam z przepisu :)

dodaj komentarz

kolejne >