PIERNIK WAŁKOWANY

PIERNIK WAŁKOWANY

20 dag margaryny
20 dag cukru
20 dag miodu sztucznego
6 jajek
80 dag mąki
czubata łyżka kakao
przyprawa korzenna do piernika
2 łyżeczki sody oczyszczonej

Margarynę,cukier,kakao i miód zagotować.Po przestudzeniu połączyć z mąką,jajami,sodą i przyprawą.Zagnieść ciasto,podzielić na cztery części i upiec blaty ok. 15 min.w 200 °C

1/2 l. mleka
6 łyżek grysiku
kostka masła
3/4 szklanki cukru pudru
kilka kropli olejku arakowego

Na mleku ugotować grysik,wystudzić.Masło utrzeć z cukrem na puch i stopniowo dodawać po łyżce grysiku cały czas ucierając na końcu dodać olejek zapachowy(jeśli kto nie lubi można zrezygnować)

40 dag powideł śliwkowych
polewa czekoladowa

Blaty przełożyć masą grysikową i powidłem,wierzch oblać polewą czekoladową.Odstawić do chłodu do następnego dnia aby blaty zwilgły...SMACZNEGO...

marttom

marttom 2011-05-14

poproszę o przepis?:)

stasia8

stasia8 2011-05-29

Ja uwielbiam ciacha pachnące przyprawą do piernika....

lanta21

lanta21 2018-01-17

pyszny

dodaj komentarz

kolejne >