hmm..uciekła:)

hmm..uciekła:)

..mało jedzenia uzbierała..
Podczas jednego "kursu" po nektar pszczoła odwiedza 50-100 kwiatów.
Pszczoły zbieraczki pobierają nektar z kwiatów, dodają pierwsze enzymy i przynoszą do ula. W ulu przekazują nektar pszczołom ulowym, które wzbogacają świeży nakrop w aminokwasy, kwasy organiczne, dalsze enzymy rozkładające wielocukry na cukry proste i roznoszą nektar po wielu komórkach celem jego zagęszczenia. W miarę gęstnienia, miód przenoszony jest do następnych wyżej położonych komórek, jednocześnie dalej wzbogacany w związki organiczne. Dojrzały gęsty miód jest zasklepiany, komórki plastra zamykane są cienką warstwą wosku.
Pszczoła to jedyny owad, którego wytwarzaną dla siebie żywność jada człowiek.
Pszczoły wytwarzają miód w ten sam sposób od 150 milionów lat.
Miód to: 80% naturalnych cukrów, 18% wody, 2% składników mineralnych, witamin, protein i pyłku.
O tym jak wielką rolę spełniają pszczoły przy zapylaniu roślin może świadczyć fakt, że na zebranie 1 kg miodu odwiedzają prawie 8 500 000 kwiatów akacji, 4 200 000 kwiatów eksparcety lub 20 milionów kwiatów koniczyny.

davie

davie 2017-09-26

Zebrała słodkości i poleciała....:)

halka

halka 2017-09-26

...a może jej nie smakował:?

dodaj komentarz

kolejne >