Jeszcze cieply chlebek czosnkowy

Jeszcze cieply chlebek czosnkowy

Przepis na chlebek czosnkowy

skladniki:
450g maki pelnoziarnistej
1 paczuszka suszonych drozdzy (lyzka)
10 zabkow czosnku
350ml mleka
1 rozmieszane jajko
1lyzeczka soli
1 lyzka suszonych ziol prowensalskich
2 lyzki oleju
sol gruboziarnista do posypania wierzchu chleba

Zabki czosnku obrac i wrzucic do rondla z mlekiem. Doprowadzic do wrzeniai gotowac na mlym ogniu 15 minut. Odstawic na chwile do ostygniecia a nastepnie zmiksowac na piane. Make, sol przesiac do duzej miski, dodoac ziola i drozdze, wymieszac i dodac reszte skladnikow, wyrobic ciasto az do momentu gdy bedzie miekkie i gladkie. Ciasto przelozyc do natluszczonej miski, przykryc sciereczka i odstawic na godzine w cieple miejsce az podwoji swoja objetosc. Potem zagniatac jeszcze 2 minuty po czym podzielic na 8 rownych czesci i uformowac buleczki lub dac do waskiej blaszki na chleb. Blache uprzednio posmarowac tluszczem lub wylozyc papierem do pieczenia. Wierz posmarowac mlekiem lub woda i posypac sola. Pozostawic jeszcze na 15 ninut w cieplym miejscu a potem wlozyc do nagrzanego piekarnika 220* i piec 30 -30 minut.

Gdy ciasto rosnie nie robic przeciagow, pewnie mozna uzyc zwyklych drozdzy tylko trezba sprawdzic ile uzyc na ta porcje maki.
Moj smakowal wysmienicie i chyba nastepnym razem zrobie z dwoch porcji.

strefqa

strefqa 2009-12-14

Poproszę o przepis! :D

prelud

prelud 2009-12-14

Przepis, przepis, poproszę przepis:))

monik23

monik23 2009-12-17

proszę przepis
i w piekarniku można piec

dodaj komentarz

kolejne >