Owoc zawiera 0,8% cukrów, witaminę C (46 mg/100 g), 6-7% kwasu cytrynowego, wapń, potas i fosfor. Owoce limety kwaśnej mają w sobie więcej witaminy C niż cytryny, ale są mniej popularne w Europie z powodu mniejszej trwałości. Skórka jest cieńsza i delikatniejsza (lima preferuje klimat wilgotny i ciepły), dlatego łatwiej ulega infekcjom grzybiczym. Owoce limy wykorzystuje się do sporządzania soków i napojów orzeźwiających. https://www.garnek.pl/masytor/4021349/dla-grypowiczow https://www.garnek.pl/masytor/3784851/witaminki-na-dobranoc https://www.garnek.pl/masytor/3729872/milego-slonecznego-weekendu https://www.garnek.pl/masytor/3706597/na-dobranoc-grejfruty
andzia58 2009-01-15
...robiła nalewke limoncello ... a poniewaz uzyłam jeszcze zielonych skorek z limonek ...miala piekny zielony kolorek ......pychota:-)
pogoda 2009-01-15
lubię - szczególnie w herbatce:)))
malgo91 2009-01-15
wezmę jeden owoc ...może nikt nie zauważy :)))))) śliczne zdjęcie i opis Marku :)) dziekuję :)
(komentarze wyłączone)