Kurczak pieczony w piekarniku

Kurczak pieczony w piekarniku

Składniki
1 słuszny kurczak (ok. 2 kg)
warzywa (marchew, pietruszka, por, seler)
sól

Marynata:
1 op. przyprawy do kurczaka po staropolsku (np. Kamis) - 20g
2-3 łyżki oleju
sok z 1/2 cytryny
Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą i odstawić na 2 godziny. Składniki marynaty wymieszać, natrzeć mięso i odstawić na 6 - 12 godzin. Po tym czasie do środka kurczaka włożyć oczyszczone warzywa w całości.
Drób ułożyć bezpośrednio na ruszcie i piec ok. 1,5 godziny w 180 stopniach. Co jakiś czas mięso polewać tłuszczem, które się wytopi podczas pieczenia.

UWAGA: Kurczaka najlepiej natrzeć dzień wcześniej!