gotujmy 2010-02-18
Gołabki to gołabki,muszą być pyszne nawet jeśli nie tradycyjne :0))))
joacha 2010-04-26
Jeżeli są mniej pracochłonne od tradycyjnyc, to poproszę o przepis:)
pozdrawiam i miłego dnia życzę
margoku 2010-04-26
Prosze bardzo ! Oto przepis! :)
Szatkowane gołąbki
1/2 kg mięsa mielonego,
1 szkl.suchego ryżu,
1 szkl.kaszy manny,
3 jajka
1 kg białej kapusty, moze byc tez pekinska
sól,pieprz do smaku.
Kapustę poszatkować, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do dużego naczynia, dodać mielone mięso, kaszę mannę, surowy ryż, jajka i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszać i wyrobić.
Formować owalne "gołąbki". Smażyć na rozgrzanym oleju, aż "gołąbki" nabiorą złotego koloru. Do rondla wlać około 2 litry wody, dodać przecier pomidorowy rozmieszany w wodzie. Wszystko zagotować. Do gotującego się sosu włożyć "gołąbki" i dusić około 45 minut. Ja osobiscie robie w brytfanie i zapiekam w piekarniku.
Gotowe gołąbki wyjąć z rondla. Gdy sosu zostanie zbyt mało należy dodać wodę. Sos zagęścić 4 łyżkami mąki rozmieszanej z niewielką ilością wody. Zagotować i doprawić do smaku.
joacha 2010-04-26
Dziękuję za przepis, na pewno skorzystam:)