maska33 2021-12-17
W średniowiecznej Europie było wiele pokutnych dni, w czasie, których Kościół nakazywał wstrzemięźliwość od pokarmów pochodzenia zwierzęcego, a więc mięsa, sera, masła, jaj, mleka. Poszczono w środy, piątki i soboty, w Wielki Post, kiedy obowiązywał post ścisły oraz w suche dni, a więc trzy dni raz na kwartał.
W średniowieczu nie znano ziemniaków, pomidorów, papryki, kukurydzy, fasoli, a także kawy, herbaty, czekolady i wielu innych, powszechnie dostępnych dziś produktów. Ważnym elementem ówczesnego jadłospisu były kasze. Znano ich kilka rodzajów.Dopiero mediolańska arystokratka i żona króla Zygmunta Starego starała się przekonać Polaków do pora, selera, sałaty, kalafiora, karczochów, ale także przypraw korzennych, makaronów czy wina. Z marnym skutkiem.Ale kuchnie jak widać były przeogromne.
maniek4 2021-12-17
Re: maska33 Widoczne na zdjęciu zabudowania powstały pod koniec XVIII, a wtedy kucharze mieli co gotować.