sernik z jogurtu ,,kluchy,,

sernik z jogurtu ,,kluchy,,

3 szt jogurt naturalny [ 1 szt--400g]
10 szt jaja
120 ml--olej
300g-cukier
2szt budyń waniliowy bez cukru
2 szt kisiel cytrynowy
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 szt dżem jagodowy niskosłodzony
1 łyżeczka żelatyny
1 opakowanie biszkopty
WYKONANIE;
blaszke wyłożyć papierem do pieczenia nie smarować
ułożyć biszkopty
jogurt podzielić na pół i dać do dwóch naczyń
do jednego dodać;
5 szt żółtka,2 szt budnie, połowę oleju, połowę proszku do pieczenia
10 białek ubić ze szczyptą soli i utrwalić całością cukru
do drugiej częsci dajemy pozostałe składniki
pianę dzielimy na pół
łaczymy mieszając i wlewamy na biszkopty jedną masę na drugą
pieczemy w kąpieli wodnej
termoobieg--170 stopni--1 h
pozostawiamy w piecu do ostudzenia uchylając drzwi--ostudzony do lodówki
1 łyżeczkę żelatyny namoczyć w zimnej wodzie jak napęcznieje rozpuścić i osudzić
połączyć z dżemem i posmarować wierzch sernika
KLUCHY;
1 szt serek homo waniliowy
200ml kremówka 30-stka
skórka starta z jednej cytryny
1 łyżka puder
1 łyżeczka cukier waniliowy
11/2 łyżeczki żelatyna
WKONANIE;
żelatyne namoczyć w zimnej wodzie [2 łyżki wody ] jak napęcznieje rozpuścić--ostudzić
schłodzoną kremówke ubijać jedną minute i dodać pozostałe składniki-wymieszać
wstawić do lodówki
za pomocą 2 łyżek robić kluchy i układać na serniku można polać galaretką
życzę smacznego
serniczek jest jak chmurka puszysty i pyszny

dodane na fotoforum:

umila

umila 2010-01-28

apetyczny ten serniczek :)))
pozdrawiam

cuisine

cuisine 2010-02-23

Zachęcająco wygląda :)

dodaj komentarz

kolejne >