Zapraszam na piroga tatarskiego...:)
Przepis:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
woda
sól
Farsz:
1 kg łopatki wieprzowej
3 cebule
sól, pieprz, papryka ostra, vegeta
Dodatkowo:
1,5 kostki masła (roztopionego)
Zagnieść elastyczne ciasto jak na pierogi. Podzielić na 4 części. Każdy placek rozwałkować cienko, porzekładać je ściereczkami żeby nie obsychały.
Mięso pokroić w drobną kostkę, cebulę posiekać i dodać do mięsa, przyprawić wszystko (raczej pikantnie).
Pierwszy placek ułożyć na stolnicy i posmarować roztopionym masłem, na to drugi placek i roztopione masło, potem trzeci i masło i czwarty placek i masło, a na ostatnią warstwę rozkładamy mięso z cebulą. zwijamy w rulon jak roladę, wkładamy, do prodiża lub innej okrągłej formy kształtując ślimaka, polewamy reszta stopionego masła, wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 1,5 do 2 godz. w temp.190 stopni. Po upieczeniu kroimy w porcje. Smacznego!
Przepis jest bardzo stary pochodzi z jakiegoś programu TV.
mamusia 2013-11-24
W oryginale jest wołowina, ale wiadomo - ceny wołu zabójcze, no i twardsza w obróbce. A z wieprzowiną też jest smacznie:)