Piróg tatarski w moim wykonaniu:)

Piróg tatarski w moim wykonaniu:)

Zapraszam na piroga tatarskiego...:)

Przepis:

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
woda
sól

Farsz:

1 kg łopatki wieprzowej
3 cebule
sól, pieprz, papryka ostra, vegeta

Dodatkowo:

1,5 kostki masła (roztopionego)

Zagnieść elastyczne ciasto jak na pierogi. Podzielić na 4 części. Każdy placek rozwałkować cienko, porzekładać je ściereczkami żeby nie obsychały.

Mięso pokroić w drobną kostkę, cebulę posiekać i dodać do mięsa, przyprawić wszystko (raczej pikantnie).

Pierwszy placek ułożyć na stolnicy i posmarować roztopionym masłem, na to drugi placek i roztopione masło, potem trzeci i masło i czwarty placek i masło, a na ostatnią warstwę rozkładamy mięso z cebulą. zwijamy w rulon jak roladę, wkładamy, do prodiża lub innej okrągłej formy kształtując ślimaka, polewamy reszta stopionego masła, wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 1,5 do 2 godz. w temp.190 stopni. Po upieczeniu kroimy w porcje. Smacznego!

Przepis jest bardzo stary pochodzi z jakiegoś programu TV.

anad60

anad60 2013-11-24

wygląda wyśmienicie ...ale jak go zrobić ?
Pozdrawiam ;)

anad60

anad60 2013-11-24

Dziękuję za przepis :))

mamusia

mamusia 2013-11-24

W oryginale jest wołowina, ale wiadomo - ceny wołu zabójcze, no i twardsza w obróbce. A z wieprzowiną też jest smacznie:)

pinecha

pinecha 2013-12-02

... bardzo fajny przepis, oczywiście do ulubionych ;-)

anetka

anetka 2014-06-16

wyglada rewelacyjnie

dodaj komentarz

kolejne >