ROGARSTWO. Zażywanie tabaki wiąże się z kaszubską tradycją - rogarstwem. Jest to rzemiosło niezwykle trudne, pracochłonne i niestety wymierające. W nielicznych już warsztatach powstają przede wszystkim tabakiery. Wykonuje się je z rogów bydlęcych, a jest to robota niezwykle paskudna, bowiem zaczyna się od smażenia rogu na rozżarzonych węglach. Prażone krowie rogi cuchną niemiłosiernie, a niestety trzeba ten proces uważnie nadzorować, ponieważ źle spreparowany róg może pęknąć przy wbijaniu na kopyto. Właśnie podczas wbijania rogu na drewniany kołek uzyskuje się jego płaski kształt. Tabakierka jest z jednej strony zamknięta denkiem, zaś z drugiej ma niewielki otwór, którym wysypuje się tabakę -ów dziób zatykany jest drewnianym kołeczkiem.
reni50 2011-08-08
nie wiedziałam że tak się to odbywa...w garnuszku można dowiedzieć się wielu rzeczy i doceniam to...