Herbaciana babka.

Herbaciana babka.

Składniki na małą keksówkę:

125 g mąki pełnoziarnistej
cukier do smaku (ja daje słodzik lub trzcinowy)
60g masła/margaryny
żółtko
pół szklanki mocnego naparu z herbaty (u mnie earl grey)
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
odrobina startej skórki z cytryny

Miękkie masło/margarynę ucieramy z cukrem.
Dodajemy żółtko, ponownie mieszamy do powstania dosyć gładkiej masy.
Na przemian dodajemy herbatę z przesianą mąką, którą wcześniej należy wymieszać z proszkiem i sodą oraz solą.
Na koniec dodajemy skórkę z cytryny. Pieczemy 15 minut w 150 stopniach Celsjusza a następnie około 45 min w 170.
Kroimy po wystudzeniu, bo jak jest ciepła, to się kruszy.

Smacznego :)