Serca w białej czekoladzie.

Serca w białej czekoladzie.

Kruche kakaowe ciasteczka w białej czekoladzie.

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki kakao
1/4 łyżeczki soli
170 g masła, o temperaturze pokojowej
3/4 - 1 szklanka cukru pudru
1 jajko

Masło umieścić w misie miksera i utrzeć na jasną masę.
Dodawać cukier, dalej ucierając.
Wbić jajko, dodać ekstrakt, sól, dalej ucierając.
Dodać mąkę wymieszaną z kakao.
Utrzeć na gładką masę.
Gotowe ciasto zawinąć w folię i schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.

Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość około 3 mm, podsypując mąką (jeśli na jakimkolwiek etapie ciasto będzie wydawało się suche i łamliwe, należy dodać odrobinę kwaśnej śmietany i jeszcze raz wyrobić).
Foremką wycinać serca.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach (nie rosną).

Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 - 15 minut, w zależności od wielkości ciasteczek. Wystudzić na kratce.

Ozdobić czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej :)

dodane na fotoforum: