z ziarnami słonecznika ....
1/2 kg pszennej mąki ( 650)
40 dag mąki żytniej (typ 720)
1 szklanka ziaren słonecznika
5 dag drożdży świeżych
1/2 szklanki ciepłego mleka lub wody do rozmieszania drożdży
2 szklanki ciepłej wody (ilość może ulec zmianie w trakcie wyrabiania)
1 płaska łyżka cukru
2 płaskie łyżeczki soli
z drożdży +cukier + woda + 2-3 łyżki mąki zrobić rozczyn ,odstawić na 10 minut do wyrośnięcia , oba rodzaje mąki, sól, rozczyn , ziarna słonecznika i ciepłą wodę ,wymieszać, wyrabiać kilka minut aż stanie się jednolite ale nie za twarde , przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .Kiedy ciasto podwoi swoją objętość,odgazowujemy ,przemieszać kilka razy ,podzielić na 2 części ,uformować 2 bochenki ,na dno piekarnika wstawiamy naczynie z wodą (około 2 szklanek)Chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na środkową półkę, pieczemy przez 60 minut, studzimy na kratce
betaww 2019-02-06
Na drozdzach czy zakwasie? Ale bym zjadla kromke z maslem i solą ...Pozdrawiam....*****
babcia1 2019-02-06
wygląda super można przepisik
maria10 2019-02-06
.... chlebek pięknie upieczony i aż do mnie doleciał jego zapach.... dzięki za przepis.... chyba się skuszę aby sobie upiec.... już dawno nie jadłam ciepłego chlebka z masełkiem.... że nie wspomnę o ziarenkach słonecznika, czy tez innych..... w Holandii jadłam z orzechami włoskimi można jeden zrobić ze słonecznikiem a jeden z orzechami.... miłego wieczoru życzę Ci Liduś:)))))
babcia1 2019-02-07
Wielkie Dzięki za przepis kurde u nas nie ma żytnich mąk wcale buu