potrawka z fasolki szparagowej
2 kg fasolki szparagowej -wypłukać ,obciąć końcówki,pokroić ,50dkg cebuli-pokroić w kostkę ,50 dkg marchwi -zetrzeć na tarce na dużych oczkach
500g przecieru pomidorowego
1 szkl.oleju
4 liście laurowe
5 łyżek cukru
1 łyżka soli
2 łyżki octu,pieprz
fasolkę ugotować z dodatkiem 1 łyżki cukru -gotować 15 min,odcedzić
cebulę wrzucić na rozgrzany olej -dusić 10 min.po czym dodać startą marchew ,dusić razem 15min,następnie dołożyć fasolkę ,przecier pomidorowy,liść laurowy ,resztę cukru,sól,ocet i pieprz wg uznania ,wymieszać ,wszystko razem dusić 15 min,gorące wkładać do słoików ,pasteryzować 20 min
podawać na gorąco do drugiego dania ,można dołożyć cycek kurzęcy przesmażony lub mięso mielone, oczywiście przesmażone
babcia1 2016-08-01
wygląda bardzo apetycznie!!
maria10 2016-08-02
..... Liduś.... patrząc na tę sałatkę dosłownie poczułam jej zapach..... ale człowiek może się zasugerować opisem i fotką..... dzięki za przepis.... dobrej nocy:)))))))