dzisiaj też nie próżnowałam...

dzisiaj też nie próżnowałam...

ogórki kanapkowe :

4 kg ogórków gruntowych
2 świeże czerwone papryki
5 dużych ząbków czosnku
koperek zielony
2 szklanki soli
18 szklanek wody

zalewa:

3 szklanki wody
2,5 szklanki octu 10%
3 szklanki cukru
1 łyżeczka ziela angielskiego
2 łyżeczki gorczycy
2 liście laurowe
szczypta pieprzu
2 duże cebule
10 - 15 g mielonej kurkumy
Ogórki umyć ,nie obierać, zetrzeć na tarce w cienkie długie plastry,tzn.wzdłuż . Zalać roztworem z 2 szklanki soli do przetworów niejodowanej , 18 szklanek wody i odstawić na 3 godziny.

Do każdego słoika dać 1 pokrojony duży ząbek czosnku, 1 łyżeczkę posiekanego koperku oraz trochę pokrojonej wzdłuż papryki. Po 3 godzinach ogórki odcedzić z roztworu soli i układać w słoikach .
Zrobić zalewę: gotować razem wszystkie jej składniki około 10 minut na małym ogniu. Natychmiast po zestawieniu z ognia zalać nią ogórki.
Słoiki zakręcić i pasteryzować 5 minut.Ogórki są gotowe do jedzenia po ok. 3-4 tygodniach.

dodane na fotoforum:

astra40

astra40 2014-08-01

Spiżarnia będzie pełna:)

kukura

kukura 2014-08-01

Ma ktoś może przepis na zalewę bez octu???

niusia1

niusia1 2014-08-01

ja z pomidorami zamierzam robić,bo papryki co niektórzy nie "trawią" haha;

anulkaz

anulkaz 2014-08-01

CZy to na pewno 2 szklanki soli?:)

kris13

kris13 2014-08-01

właśnie! aż tyle soli? takiego przepisu nie znam..................

xenon

xenon 2014-08-01

Re. Z tymi obiadami , to już drugi raz w tym tygodniu takie same ,
coś to musi być ?

alkaa

alkaa 2014-08-01

re; to nie mój Lidko piesek... to nowy pies mojego wnuka...jutro jadę się znów z nim zaprzyjaźniać...

kirena

kirena 2014-08-01

Podoba mi się ten przepis.....

anita591

anita591 2014-08-02

miłego dnia bez upałów pozdrawiam serdecznie

kasztam

kasztam 2014-08-02

Pozdrawiam serdecznie w upalną sobotę. zapraszam na mostek z jelenia. Życzę miłego dnia.

izolden

izolden 2014-08-03

Pozdrawiam i życzę Ci pięknego popołudnia...!)

bea73

bea73 2014-08-03

Kolejny weekend prawie minął... mam nadzieję, że, każdy chociaż troszkę odpoczął... pozdrawiam, życzę miłego wieczorku i dobrej nocki!

xenon

xenon 2014-08-03

Re. Musiałem się wstrzymać z pieczeniem , i brak czasu .
Pieczenie przełożyłem na poniedziałek , bo na wtorek zapowiedzieli się goście ze stolicy.

jonna

jonna 2014-08-05

Jak to miło otworzyć słoik w środku zimy.....Pycha.....

dodaj komentarz

kolejne >