ogórki kanapkowe :
4 kg ogórków gruntowych
2 świeże czerwone papryki
5 dużych ząbków czosnku
koperek zielony
2 szklanki soli
18 szklanek wody
zalewa:
3 szklanki wody
2,5 szklanki octu 10%
3 szklanki cukru
1 łyżeczka ziela angielskiego
2 łyżeczki gorczycy
2 liście laurowe
szczypta pieprzu
2 duże cebule
10 - 15 g mielonej kurkumy
Ogórki umyć ,nie obierać, zetrzeć na tarce w cienkie długie plastry,tzn.wzdłuż . Zalać roztworem z 2 szklanki soli do przetworów niejodowanej , 18 szklanek wody i odstawić na 3 godziny.
Do każdego słoika dać 1 pokrojony duży ząbek czosnku, 1 łyżeczkę posiekanego koperku oraz trochę pokrojonej wzdłuż papryki. Po 3 godzinach ogórki odcedzić z roztworu soli i układać w słoikach .
Zrobić zalewę: gotować razem wszystkie jej składniki około 10 minut na małym ogniu. Natychmiast po zestawieniu z ognia zalać nią ogórki.
Słoiki zakręcić i pasteryzować 5 minut.Ogórki są gotowe do jedzenia po ok. 3-4 tygodniach.
dodane na fotoforum:
xenon 2014-08-01
Re. Z tymi obiadami , to już drugi raz w tym tygodniu takie same ,
coś to musi być ?
alkaa 2014-08-01
re; to nie mój Lidko piesek... to nowy pies mojego wnuka...jutro jadę się znów z nim zaprzyjaźniać...
kasztam 2014-08-02
Pozdrawiam serdecznie w upalną sobotę. zapraszam na mostek z jelenia. Życzę miłego dnia.
bea73 2014-08-03
Kolejny weekend prawie minął... mam nadzieję, że, każdy chociaż troszkę odpoczął... pozdrawiam, życzę miłego wieczorku i dobrej nocki!
xenon 2014-08-03
Re. Musiałem się wstrzymać z pieczeniem , i brak czasu .
Pieczenie przełożyłem na poniedziałek , bo na wtorek zapowiedzieli się goście ze stolicy.