zgadłyście...halinag,teresa9,kot54 :)))
przepis od jokam
1/2 kg fasoli jaś + kminek + liście laurowe + ziele ang.
1/2 kg pieczarek + 5 cebul + olej
2 marchewki
5 jaj
bułka tarta do zagęszczenia
gałka muszkatołowa
majeranek
imbir
sól
pieprz
posiekana natka
Fasolę namoczyć w wodzie i zostawić na ok. 12 godz. Odcedzić, zalać ponownie wodą i ugotować z dodatkiem liści laurowych, kminku i ziela angielskiego. Odcedzić. Cebulę obrać, pokroić i udusić na oleju razem z pieczarkami. Marchew ugotować. Przestudzone fasolę, pieczarki z cebulą i marchew zemleć. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, imbirem i gałką muszkatołową. Dodać jajka, bułkę tartą i natkę. Dokładnie wyrobić, najlepiej ręką. Przełożyć do foremek. Piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 60 minut, do zrumienienia się pasztetu. Pasztet jest upieczony, gdy jego brzegi odchodzą od formy.
dodane na fotoforum:
izolden 2012-11-29
Pierogi ????
Miłego wieczorku życzę pełnego ciepła i radości...
Serdecznie pozdrawiam :)
beata3 2012-11-29
dobry wieczór , miłej nocy życzę
kot54 2012-11-29
pasztet z fasoli...też mam zamiar zrobić....