Drożdżówki z serem o smaku cytrynowym

Drożdżówki z serem o smaku cytrynowym

Zaczyn:
32 g drożdży świeżych
150 ml ciepłego mleka
1 łyżka cukru
40g mąki pszennej

na ciasto:
4 duże żółtka
100 g cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
500 g mąki pszennej
100g łyżki roztopionego masła

masa serowa:
80 g miękkiego masła
85g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka cukru waniliowego
400 g sera twarogowego
kilka kropelek olejku cytrynowego (ja dałam 3)

Przygotować zaczyn. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku dodać cukier i mąkę, dobrze wymieszać i zostawić na 10 - 15 minut do wyrośnięcia.
Rozpuścić masło. Żółtka ubić z cukrem do białości. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn i ubite z cukrem żółtka, dobrze połączyć i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i lśniące .Wlać masło i jeszcze raz wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Przygotować nadzienie serowe, ucierając wszystkie składniki.
Ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość 1,5 - 2 cm, wycinać kółka, wykładać na wyłożonej papierem blaszce. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.
W każdej wyciętej bułeczce zrobić płytkie wgłębienie i w to miejsce nałożyć masę serowa (przed nałożeniem sera posmarować rozmąconym jajkiem). Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 25 minut