drożdżówki z cynamonem

drożdżówki z cynamonem

Cynamonki

500g maki
75g masła
250ml mleka
paczuszka drożdży suszonych lub 25g świeżych
szczypta soli
75g cukru
Nadzienie:
75g masła
100g cukru
0,5 łyżeczki cynamonu


Z odmierzonej maki odsypać pół szklanki,do wyrabiania ciasta. Resztę przesiać i połączyć z cukrem, sola i suszonymi drożdżami. Jeśli używamy świeżych, to rozmieszać je z 2 łyżkami cukru i odstawić na 10 min do podrośnięcia. Masło rozpuścić w garnku , dolać mleko i zdjąć z ognia. W mace zrobić dołek, wlać masło z mlekiem (plus ewentualny zaczyn ze świeżych drożdży) i całość wymieszać mikserem. Ciasto wyłożyć na blat obsypany reszta maki. Całość wyrabiać aż ciasto będzie lśniące. Odłożyć na 1,5 godziny do podwojenia objętości. Ciasto przedzielić na 2 części, każdą rozwałkować i posmarować nadzieniem (w tym celu mieszamy miękkie masło z cukrem i cynamonem), zostawiając 1 cm brzegi.. Całość zwinąć w roladę i kroić w 3 centymetrowe kawałki. Trzonkiem noża nacisnąć wzdłuż środka każdego kawałka tak aby jego boki podniosły się do góry. Cynamon ki ułożyć na blasze wyłożonej papierem, posmarować rozmąconym jajkiem z łyżką mleka i piec 20-25 min w temp 200°C.
Mozna tez używać nadzienia z maku.

szaman1

szaman1 2010-10-09

To arcydzieło nie wiem czy sobie poradzę . Napisz przepis dokładnie . Pozdrawiam :))

dodaj komentarz

kolejne >