[11012556]

Rolada makowa:
Ciasto:
300g maki
1 jajko
160ml mleka
60g masła
4 lyzki cukru
Szczypta soli
30g drożdży

Drożdże rozetrzeć z cukrem, zalać ciepłym mlekiem dodać z 6 łyżek maki i zostawić na 15 minut. Masło roztopić i ostudzić. Do miski dodać resztę maki, jajko, szczyptę soli i rozczyn i masło. Wszystko wymieszać mikserem z kręconymi końcówkami. Przełożyć na wyspany maka blat i dosypując maki (jeśli się klei) zagniatać aż będzie odchodziło od reki. Zostawić w cieple na 30 minut.

Masa makowa:
300g maku
100g orzechów
50g masła
2 jajka
150g cukru+ cukier waniliowy
4 lyzki miodu,
rodzynki

Mak sparzyć i zemleć 2 razy, dodać orzechy i zemleć jeszcze raz. Masło roztopić. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Do zmielonego maku dodać miód, ostudzone masło i jajka, całość połączyć na koniec dodać z 2 garści rodzynek i jeszcze raz wymieszać.

Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt posmarować masa makowa i zwinąć w roladę. Mi wyszło długie wiec przekroiłam na pół. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem i piec ok.40-45 min w temp 200° Upieczone posmarować lukrem i obsypać prażonymi orzeszkami.