Ślimaczki z masa orzechowa i migdałami

Ślimaczki z masa orzechowa i migdałami

Slimaczki z orzechami

Składniki:
• 1 szklanka letniego mleka
• 2 jajka
• 4 szklanki mąki
• 6 łyżek cukru
• 1/2 kostki masła (125 g), roztopionego i ostudzonego
• 4 dag świeżych drożdży lub 2 dag drożdży instant
• szczypta soli
Na nadzienie:
• 1/4 kostki masła, roztopionego
• 200g mielone orzechy laskowe lub wloskie
• jajko -zoltko do masy, bialko do smarowania
4 lyzki cukru, cukier waniliowy

Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i połowy mleka zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objetości. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, jajka, resztę mleka, resztę cukru i wyrośnięty zaczyn. Dobrze wyrobić i wlać masło. Wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki, odstawić do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość wyłożyć na stolnicę, podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować, posmarować masa orzechowa. Zwinąć jak roladę, pokroić w plasterki, ułożyć na blaszce zachowując odstępy - sporo urosną. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec około 10 - 20 minut w temperaturze 180°C.

Masa..

Zmielone orzechy wymieszac z cukrem stopionym maslem i zoltkiem. Jesli bedzie za geste dodac jeszcze troche masla.

Ja na mase orzechowa posypuje jeszcze migdalami.

jeanne

jeanne 2010-09-07

Przyznam , że dawno u Ciebie nie byłam , a tu takie pyszności mniam,mniammmm
Pozdrawiam serdecznie ;-))))

dodaj komentarz

kolejne >