Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki jogurtu naturalnego
½ szklanki cukru
½ szklanki roztopionego tłuszczu (masła lub margaryny)
1 małe opakowanie cukru waniliowego
Co należy zrobić – po prostu zmiksować jajka z cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodać roztopione i ostudzone masło oraz jogurt. Zmiksować na niskich obrotach. Potem dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Również zmiksować na najniższych obrotach. Na koniec dołożyć (bądź nie) dowolne dodatki – porządnie wymieszać i nakładać do papierowych foremek do muffinek do około ¾ ich wysokości (nie więcej).
Piec przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 175’C góra-dół. Należy sprawdzać patyczkiem, bo może już dojdą do siebie po 15. Mają być ładnie zrumienione i patyczek suchy (uwaga na przypalenie od spodu. Od razu po wyjęciu z piekarnika najlepiej jest je przełożyć na jakiś półmisek, by na nim stygły. Ostudzone ozdabiamy i na koniec zjadamy ;)
marikaq 2014-09-14
aż by się zjadło...apetycznie wygląda...