Z punktu widzenia gości odwiedzających restaurację to właśnie kelner jest pierwszą i ostatnią osobą jaką spotykają tego dnia w restauracji. Od jego wiedzy i umiejętności zależy czy goście wrócą do lokalu czy też nie. Istotnym czynnikiem jaki należy wziąć pod uwagę jest pryzmat osobowości, nastawienia, nastroju gościa, który odwiedza danego dnia restauracje. Zatem sztuką dla kelnera będzie rozpoznanie symptomów, oznajmiających o stanie psychicznym stołującego się w lokalu i dostosowanie do niego indywidualnych potrzeb. Bycie słuchaczem, przytakiwaczem, doradcą czy ramieniem do wylania łez – to najczęściej przejawiane postawy wśród gości. Klucz w predyspozycjach osobowych. Kelner, sommelier czy barman to w psychologowie w swoich dziedzinach.
krynia2 2012-09-06
Dyskusja trwa.............przebudzasz sie już?........oj, chyba nie ,u ciebie jeszcze noc więc śpij spokojnie a my tu pobaraszkujemy cichutko...........
trawnik 2012-09-06
No i masz babo placek !!! I jak tu się do tego odnieś jeśli u nas ta sama profesja czasem sprowadza się do rzucenia w stronę okienka zaplecza uwagi: DWA RAZY LENIWE NA STOLIK NR 8 :)))))))) hi hi hi :))) ... Pozdrawiam serdecznie Krysiu i życzę wspaniałego popołudnia :))