misia3 2009-11-15
nie piłam jeszcze nalewki z pigwy:))) może pod foteczką umieścisz przepis?
... pozdrawiam cieplutko:)))
mirka5 2009-11-16
O ja też czekam na przepis na tą pyszną naleweczkę....
Pozdrawiam cieplutko...Dobrej nocusi kochana....
jozef313 2009-11-16
Witam w nowym tygodniu , życzę Wam kochani słonecznych i samych przyjemnych dni . Pozdrawiam gorąco......................
welaw 2009-11-16
Lubię przetwory z pigwy.Są bardzo aromatyczne.Proszę o przepis na tą nalewkę.Wszystkie składniki mam. Re.Ten bluszcz to odmiana irlandzka bluszczu pospolitego.Jest zimozielony, ma błyszczące duże liście. Szybko rośnie i nie jest wymagający.
lila08 2009-11-16
oj pyszna ta nalewka,ja mam jeszcze troszkę zeszłorocznej,
na jakąś specjalną okazję trzymam:)
kris13 2009-11-16
PRZEPIS NA PIGWÓWKĘ :
Z owoców pigwy(tych dużych w kształcie gruchy)zetrzeć meszek i umyć.Na grubej tarce zetrzeć(jak buraczki).W garnku emaliowanym dać warstwę pigwy przesypując dość obficie cukrem-ugnieść pięścią podobnie jak kapustę i tak po kilka warstw.Garnek przykryć pokrywką lub obwiązać gazą.Odstawić na 2 doby.Po tym czasie wycisnąć sok,przecedzić go przez gazę i na 3 szklanki soku dać pół litra spirytusu 96%-wymieszać i zlać do butelek,zakręcić.Odstawić w chłodne miejsce i raz dziennie wstrząsnąc.Po ok.tygodniu można przefiltrować lub tak delikatnie zlać aby osad został na dnie.Nawet po przefiltrowaniu zostaje troszkę osadu na dnie.Jest PYSZNA !!!
mirka5 2009-11-17
Dziękuję za przepis....
Pozdrawiam cieplutko...
Pięknych snów....