Coś a' la pączki ale bez cukru i jajek:
4 pełne szkl. maki
5 dkg drożdży
soli pół płaskiej łyżeczki
1 łyżeczka cukru (do rozczynu)
ciepłe mleko i trochę ciepłej wody
Z drożdży,cukru i łyżki mąki oraz ciepłego mleka zrobić rozczyn jak na drożdżowe.
Jak urośnie wlać do mąki i dolewać mleko i wodę_zrobić ciasto jak na pączki.Pod
przykryciem odstawić do wyrośnięcia.
Wykrawać szklanką,a środek na dziurkę kieliszkiem.Po podrośnięciu smażyć na oleju jak pączki.Nie cukrować!
Odstawić
elza58 2011-02-04
ale smaczniutko wyglądają....Pamiętaj, że 60 sekund smutku zabiera ci minutę szczęścia....
pozdrawiam,miłego dnia......
teri54 2011-02-04
A można przekroić i posmarować marmoladą albo czekoladą?
Ja kocham słodkie.
Pozdrawiam.
czakink 2011-02-04
już przygotowujesz się do tłustego czwartku,poczekaj poczekaj jeszcze trochę czasu jest,aż mi tu zapach ich zaleciał,mniam...