Babka cytrynowa :)

Babka cytrynowa :)

Mam taką fantazję...dwóch mężczyzn jednocześnie...
jeden gotuje, drugi sprząta... :)))

Niestety nie doczekawszy się gotowacza, sama musiałam działać w kuchni :) Dzisiaj babka cytrynowa :)

Składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
1,5 szklanki mąki, 200 g miękkiego masła, 6 żółtek, piana z 6 białek, 2 łyżki octu, 6 łyżek oliwy, szklanka cukru, 1 cytryna – sok + otarta skórka lub olejek cytrynowy, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 cukier waniliowy.

Miękkie masło ucierać z cukrem na puch. Stopniowo dodawać po jednym żółtku, za każdym razem dokładnie miksując. Do ubitej masy, dodać skórkę i sok z cytryny (lub olejek). Dodać pozostałe składniki. Masę na końcu delikatnie wymieszać z pianą z białek. Przełożyć do foremki (wypełnić do ok.3/4 wysokości) i piec do suchego patyczka w temp.180°C, grzałka góra-dół ok.50 minut.

Owocnych przygotowań do Świąt moi mili :*

krycha2

krycha2 2023-04-05

Świetna...piekłam podobna ale skorzystam z Twojego przepisu...Ciekawa babunia...Pozdrawiam.

blackat

blackat 2023-04-06

Miłego, pięknego oraz słonecznego popołudnia, pozdrawiam ciepło i serdecznie ...;) Mniammmmmmmmmm ;)

astra40

astra40 2023-04-07

Wspaniała wyszła:)

dodaj komentarz

kolejne >