Cukinia po meksykańsku.

Cukinia po meksykańsku.

- Janusz grożono mi dzisiaj!
- Gdzie? Kto?
- Na targu. Chciałam kupić mleko, a sprzedawca zapytał czy chcę z bańki... :)))

I przyJszła pora na cukinię.
Tym razem po meksykańsku - pyszna :)
2 kg cukinii, 1 główka czosnku, 1 łyżka soli, 1 łyżeczka chilli, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 2 pomidory, 250 g cukru, ¾ szklanki octu 10%, olej.

Cukinię umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w słupki. Czosnek obrać, pokroić na kawałki. Cukinię, czosnek, sól, chilli oraz paprykę słodką wymieszać, odstawić na 2 godziny. Po tym czasie cukinię włożyć do słoików. Pomidory obrać ze skórki, zblendować, dodać cukier, ocet i zagotować. Cukinię zalać zalewą i do każdego słoika dodać 1 łyżkę oliwy. Pasteryzować 10 minut od zagotowania.

Pozdrawiam wszystkich :*

dodane na fotoforum:

astra40

astra40 2022-08-27

U Kasi zawsze coś oryginalnego!

tamara

tamara 2022-08-28

Fajny przepis.

helios7

helios7 2022-10-09

Kasiu, cukinię powinno
się zrywać zanim z niej wszystko wyciągną nasionka… Działkowicze w Polsce nie mogą się do tego przekonać. W Grecji zrywa się ją gdy ma wielkość od korniszonka do średniego ogórka, wykorzystuje się też kwiaty. Pozdrawiam Cię serdecznie :))

dodaj komentarz

kolejne >