Ogórki sałatkowe/szklarniowe w zalewie

Ogórki sałatkowe/szklarniowe w zalewie

Po ogłoszeniu przez rząd gigantycznej obniżki cen węgla, natychmiast kupiłam węgiel apteczny, żeby się nie ze*rać ze szczęścia ;/

Jak macie nadmiar działkowych ogórków szklarniowych (takich długich), to polecam zrobić je w słoiki - pyszne!

1 kg ogórków szklarniowych (długie), 150 g cebuli, 4 ząbki czosnku, 3 łyżki cukru, 3 łyżki octu 10%, łyżka soli.

Ogórki umyć i pokroić w plastry grubości ok.0,5 cm. Cebulę pokroić w piórka, a czosnek w cienkie słupki.

Do dużego naczynia włożyć ogórki, cebulę i czosnek. Dodać ocet, cukier i sól. Wszystko wymieszać i zostawić na 3 godziny.
Po tym czasie ponownie wymieszać.
Słoiki napełnić sałatką (dosyć ciasno upychając), dodać listek laurowy, ziele angielskie i gorczycę. Zalać powstałym sokiem.
Pasteryzować 10 minut.

Z 2 kg ogórków wychodzi ok.4-5 słoików 0,5l.

Pięknej niedzieli życzę nam wszystkim :*

dodane na fotoforum:

astra40

astra40 2022-07-23

Kasiu dzięki za codzienną dawkę dobrego humorku! Tylko nie znikaj znowu, bo smutno bez Ciebie;)))

dodaj komentarz

kolejne >