Truskawkowa chmurka :))

Truskawkowa chmurka :))

Wszystko jedno jak bardzo jesteś smutny...w lodówce zawsze świeci dla Ciebie światełko....

...i Truskawkowa chmurka :)))

CIASTO KRUCHE: 4 żółtka, 3 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia, opakowanie cukru waniliowego, 130 g masła, 170 g mąki pszennej.

Wszystkie składniki szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować robotem. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut.
Blachę o wymiarach 36 x 26 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, odrywać po kawałku (lub zetrzeć na tarce jarzynowej) i układać w formie. Folię spożywczą rozłożyć na cieście i rękoma wyrównać (po wyrównaniu folię zdjąć i wyrzucić). Ciasto schłodzić w lodówce przez ok.30 minut. Przed samym pieczeniem gęsto ponakłuwać widelcem. Piec w temp.190°C ok.15-20 minut lub krócej, do zezłocenia i wypieczenia ciasta.
Ciasto jest bardzo kruche, więc, żeby nie popękało podczas wyjmowania, trzeba zastosować sprytny patent. Do blachy, w której znajduje się upieczone ciasto, włożyć blachę o takich samych rozmiarach, odwrócić do góry dnem i ściągnąć blachę, w której się piekło. Upieczone ciasto jest na górze. Z ciasta ściągnąć papier do pieczenia, z powrotem nałożyć blachę i odwrócić. Ciasto jest we właściwej blaszce :))

GALARETKA Z TRUSKAWKAMI: 800 g truskawek (świeżych lub mrożonych), 4 truskawkowe galaretki (każda na 500 ml wody),
1 litr wrzącej wody.

Galaretki rozpuścić w litrze wrzącej wody. Przestudzić, dodać truskawki (jeśli mrożone, to nie rozmrażamy ich wcześniej), wymieszać. Jeśli truskawki są wielkie to przekroić na mniejsze kawałki. Odłożyć do lodówki, do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce.
UWAGA! Zamiast truskawek mogą być inne owoce i smakowo takie same galaretki (np.maliny, wiśnie, brzoskwinie).

KREM ŚMIETANKOWY: 500 ml śmietany 36%, 250 g serka mascarpone (lub 500 ml śmietany 30% + 500 g serka mascarpone), 3 łyżki cukru pudru.

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera (końcówka miksera do ubijania białek). Ubić do otrzymania gęstego kremu.
Uwaga: nie schłodzenie składników minimum 12 godzin przed rozpoczęciem ubijania lub niepotrzebne zbyt długie ubijanie kremu – mogą doprowadzić do jego zwarzenia.

BEZA Z MIGDAŁAMI: 4 białka, 200g drobnego cukru do wypieków, 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 40-50 g płatków migdałów.

Białka ubić ze szczyptą soli, do otrzymania sztywnej pianki. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Blachę tej samej wielkości, w której piekło się ciasto kruche, wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć na niego masę bezową. Widelcem zrobić wzorek i oprószyć płatkami migdałów. Nagrzać piekarnik do 180°C (grzałka góra-dół), włożyć blachę i piec bezę przez 5 minut. Po tym czasie (nie wyciągając bezy z piekarnika) zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec przez kolejne 80 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić bezę w środku na ostatnie 60 minut (nie otwierać w tym czasie piekarnika).

Ciasto wyjąć z lodówki, krem śmietankowy wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez 2 godz.w lodówce (nie przykrywać, wtedy beza będzie cały czas chrupiąca). Ciasto kroi się lepiej po nocy w lodówce.

I znowu uwaga - nie przerażajcie się wykonaniem. Jeżeli ciasto kruche i bezę upieczecie sobie na dzień-dwa wcześniej, to później złożenie ciasta trwa chwilę. A jak zastosujecie mrożone owoce do galaretki to naprawdę nie ma co robić ;))

zoltar

zoltar 2021-09-02

Wspaniale wygląda!
Jak dobrze,że jesteś na Garze-Ty jesteś naszym światełkiem,które rozweseli najbardziej smutnego!
Serdecznie pozdrawiam )

krycha2

krycha2 2021-09-02

Pyszota....nabiedziłaś się nad ciastem i opisem wykonania też....ja jednak pozostanę przy zdjęciu...

astra40

astra40 2021-09-03

Musi być pyszna!

dodaj komentarz

kolejne >