Cukinia po meksykańsku

Cukinia po meksykańsku

Tak sobie myślę obserwując pogodę...tam na górze to nie wiedzą co zrobić z ludzkością...utopić czy usmażyć :)))

Domowa przetwórnia dzisiaj poleca pyszną cukinię po meksykańsku:

2 kg cukinii, 1 główka czosnku, 1 łyżka soli, 1 łyżeczka chilli, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 2 pomidory, 250 g cukru, ¾ szklanki octu 10%, olej.

Cukinię umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w słupki. Czosnek obrać, pokroić na kawałki. Cukinię, czosnek, sól, chilli oraz paprykę słodką wymieszać, odstawić na 2 godziny. Po tym czasie cukinię włożyć do słoików. Pomidory obrać ze skórki, zblendować, dodać cukier, ocet i zagotować. Cukinię zalać zalewą i do każdego słoika dodać 1 łyżkę oliwy. Pasteryzować 10 minut od zagotowania.
Tym razem zamiast pomidorów dałam gotową passatę (przepis: https://www.garnek.pl/kimeraj/33360621/wloska-passata-przecier)

astra40

astra40 2021-07-15

Pyszności!

krycha2

krycha2 2021-07-16

Tzn, że sezon przetwórczy już zaczęłaś.....super....zimą jak znalazł...byle nas nie ugotowali czy usmażyli....

gusia66

gusia66 2021-07-18

To są normalne tortury ,raz podsmażanie, raz podtapianie....Cukinię zrobię .bo obrodziła.

dodaj komentarz

kolejne >