Zakrztusiłam się wczoraj marchewką....PĄCZEK by mi tego nie zrobił :D
Nie, nie....spoko oko...wszystko ok...chciałam Wam tylko uświadomić, że pączki są naszymi przyjaciółmi :)
A teraz zapraszam na sernik tradycyjny - taki bez spodu - uwielbiam.... Ma tylko jedną wadę - robi się go w 5 minut, ale w 3 minuty zjada :(((
1,5 kg twarogu, 250 g margaryny, 8 jajek, 1,5 szklanki cukru pudru, 4 łyżeczki cukru waniliowego, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 g rodzynek, aromat pomarańczowy.
Margarynę, szklankę cukru pudru i cukier waniliowy utrzeć na puch. Ubijając dodawać na przemian żółtka i ser. Do masy twarogowej dodać aromat oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania pozostały cukier. Dodać rodzynki obtoczone w mące i pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką.
Masę sernikową nałożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy o śr.ok.26 cm. Sernik piec ok.90 minut w temp.170*C.
Spokojnej nocy i uroczej niedzielki moi Mili :*
olga39 2016-04-23
Palce lizać :-)
isia2 2016-04-24
spojrzałam na zdjęcie.... o sernik taki tradycyjny!
no i rzecywiście jest podpis taki sam,
czytam przepis .... i oczom nie wierzę, przepis mojej mamy! taki dokłądnie robiliśmy w moim rodzinnym domu, a ja kręciłam w makutrze :):):) dziękuje, ze przypomniałas mi ten przepis
babcia1 2016-04-24
ale pyszotkę Kasiu wkleiłaś!!
stachs7 2016-04-24
Pączkiem byś się nie zakrztusiła tylko od razu udusiła....Przepis super,muszę w niedługim czasie wykorzystać.Ja na dzisiaj robiłam z rabarbarem.Wyrósł olbrzymi,nawet nie zauważyłam kiedy.Miłej niedzieli Kasiu.
achach5 2016-04-24
Paczki jadam raz do roku....może dwa...?
Ale sernik jadłabym codziennie ...dobrze ,
że potrafię być twarda ;)
Jutro poniedziałek ...?
Pozdrawiam:)
oliwkaa 2016-04-25
oj wspaniały serniczek..piekłam ostatnio na parapetówkę do pracy wyszedł tak fajny ,ze chciałam upiec następny ale mnie pohamowano ;0))))
Cieszę sie,że to tylko brak czasu a nie obraza hiiii,tak jakosik pomyslała i zapytała :0)))
Pytałas o te jajca z szynka jak kroje ,mieszam..a wiec ugotowanych jajek wyciagam zółtka i z nimi to własnie mieszam pokrojoną w kosteczke szynke i szczypiorek..przyprawiam musztarda i majonezem +kucharek,kilka kropel maggi i pieprz.Faszeruje puste połówki jaj i gotowe !
Masz gdzies u siebie to ciacho pyszne orzechowe ?
zapodaj linka ;0)))
oliwkaa 2016-04-29
wczoraj znów poczyniłam ... mmm
oliwkaa 2017-07-22
Ustrzelilam ja w zoo :0)