Łącki przekładaniec....cud miód i orzeszki :D

Łącki przekładaniec....cud miód i orzeszki :D

Mam dysfunkcję systemu motywacyjnego....
Niby znaczy dokładnie to samo, co lenistwo,ale mądrzej brzmi...

Pojedli flaków? To zapraszam na deserek - Łącki przekładaniec wg siosty Anastazji (z moimi malutkimi przeróbkami).

Biszkopt ciemny:
6 jaj, 1 szklanka cukru, 3/4 szklanki mąki, 2-3 łyżeczki kakao, łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao i całość lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp.160-180*C ok.30-40 minut.

Ciasto orzechowe:
250 g orzechów grubo krojonych, 5 jaj, 1 szklanka cukru, 1 łyżka płynnego miodu, 1 łyżka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Rozdzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem. Dodać orzechy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miód. Dokładnie wymieszać. Upiec w temp.170*C przez ok.35 minut.

Krem:
1/2 l mleka, 1 szklanka cukru, 5 żółtek (z ciasta orzechowego),
2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki, 350 g masła
Z mleka, cukru, żółtek, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać przestudzony budyń.

Dodatkowo:
500 g suszonych śliwek bez pestek, szklanka alkoholu (wódki, spirytusu, wiśniówki...)
Śliwki pokroić na małe kawałki, zalać alkoholem, odstawić na noc w szczelnym pojemniku.

Krem podzielić na dwie części - jedną większą. Do większej porcji dodać połowę śliwek razem z alkoholem, wymieszać.

Przełożenie ciasta:
biszkopt ciemny (nasączyć) - krem ze śliwkami - ciasto orzechowe (nasącyć) - krem - reszta śliwek - polewa - starte orzechy
Pyyyyychaaaa!
p.s.nie chcę siać paniki ale jutro poniedziurwo :(

stor55

stor55 2016-04-17

ale pyszności !!

jagna48

jagna48 2016-04-17

Zapewne pychota..Kasiu buziaki.

achach5

achach5 2016-04-17

Słodkie to wszystko ,ale to ostatnie
zdanie to jak łyżka dziegciu ....
Nie dałaś rady się powstrzymać ? ! :)
Pozdrawiam :)

asia70

asia70 2016-04-17

O kurcze ale bym spróbowała tych Twoich łakoci:-)Buziaki kochana.

ewjo66

ewjo66 2016-04-17

lenistwo?.. i takie ciasto?...nieee...to niemożliwe...
ja dopiero jestem ostatnio zgniła...wyjęłam ciasto francuskie z lodówki i już byłam zmęczona ...:-))))))))))

alik61

alik61 2016-04-17

prześlicznie się prezentuje!!!:)

niusia1

niusia1 2016-04-17

po prostu bajka!!- niebo w gębie Kasiu!

baygel1

baygel1 2016-04-17

Kasiu ! damy radę !!! :)

kris13

kris13 2016-04-17

Zajefajne to Twoje ciacho,Kasieńko :))))

amadyna

amadyna 2016-04-17

Pyszności pozdrawiam serdecznie

olga39

olga39 2016-04-17

O matulu...kawałek dla mnie poproszę :-)

jmania

jmania 2016-04-17

Narobiłaś mi smaku tym pysznym ciastem Kasiu...

ulka76

ulka76 2016-04-17

OJ tak tak.. Wiem coś o TYM Przekładańcu - PYCHOTKA :)

spoko44

spoko44 2016-04-18

Nawet tym przekładaniec nie zmienisz faktu że dziś poniedziałek i cieżki tydzien przed nami ..pozdrawiam

krycha2

krycha2 2016-04-18

Juz na sam widok palce lizać..

astra40

astra40 2016-04-18

Kasiu, rewelacja! Muszę zrobić:)

ela05

ela05 2016-04-18

PYCHOTA!
Samych pięknych i radosnych chwil Ci życzę.
Niech wszystkie troski będą daleko,
a dobro płynie szeroką rzeką.
Pozdrawiam serdecznie:)*

http://reduction-image.com/mpeg-creation2/temp/jok0aekkgukhh9fuqdu74odl45/indexweb.htm

mattik

mattik 2016-04-19

miłego i spokojnego dnia pełnego słonka życzę:) pozdrawiam cieplutko :))

delish

delish 2016-04-20

chlast ozorem po monitorze!!! i żal, że tylko smak kurzu a nie ciasta poczułam ;(((((

zosia1

zosia1 2016-04-22

Ja pierdziu!!!! Nie lubię do Ciebie zaglądać, bo flaki mi skręca jak patrzę na te smaczne foteczki :))) Że tez nie mieszkasz bliżej!!! Byłabym wdzięcznym pożeraczem !!!!!

isia2

isia2 2016-04-24

na bogato!

maria57

maria57 2016-12-01

zaczynam błogosławić dzień, w którym odkryłam Ciebie w Garnku

na dziś wystarczy!!!

dodaj komentarz

kolejne >