Rusinowy Wierch

Rusinowy Wierch

Korbacz – rodzaj sera góralskiego produkowany z mleka krowiego. Jego historia sięga blisko dwustu lat. Kształtem przypomina długie nitki makaronu, najczęściej splecione w warkocz lub wiązki. Smak ma łagodny, mniej słony niż oscypek, nie jest też tak twardy.

Oscypek, oszczypek (słow. oštiepok) – twardy, wędzony ser, przygotowywany z mleka owczego, charakterystyczny dla polskich gór, szczególnie Podhala. Spopularyzowany w Polsce oraz w innych krajach Europy.

Bundz, bunc – ser z mleka owczego, produkowany głównie na Podhalu. Proces produkcji bundzu w pierwszej fazie wygląda tak samo jak wytwarzanie oscypków. Zlane do „puciery” mleko „klaguje” się, czyli doprowadza do ścięcia białka przez enzymy zawarte w podpuszczce, wyodrębnionej z żołądków cieląt.

Żętyca, żentyca – serwatka z mleka owczego ściętego podpuszczką, otrzymywana przy wyrabianiu oscypków i bundzu z mleka owczego, popularna wśród górali karpackich. Ma barwę białą lub lekko kremową.

Wszystko jadalne

ato1rod

ato1rod 2020-12-05

Bunc i żentycę uwielbiam, a tego trzeciego nie znałam :)

styna48

styna48 2020-12-05

Oscypki znam. pozostałych nie ale na pewno też smaczne, jak wynika z opisu.

dodaj komentarz

kolejne >