smaczniutkie:)
Rogaliki,grzebienie, rurki(z kremem)
Składniki:
1 kg mąki
10 dag drożdży
pół szklanki mleka
łyżka stołowa cukru
2 kostki masla,lub margaryny
szczypta soli
2 jajka
dowolny dżem
tłuszcz do blachy
cukier puder
Rogaliki" francuskie"
Są bardzo kruche i smaczne, ich robienie zaczynamy od sporządzenia rozczynu.
W tym celu na drożdże sypiemy cukier, delikatnie podgrzane mleko 2-3 łyżki mąki, odstawiamy do wyrośnięcia
Roztapiamy margarynę(tak nie calkiem) gdy rozczyn jest gotowy dodajemy do niego pozostałe składniki.
Dokładnie mieszamy i wyrabiamy w misce ,formujemy kulę z całego ciasta i zatapiamy ją w sciereczce w dużym garnku (tak żeby kula ciasta była podtopiona)wypełnionym wodą.
Gdy ciasto wypłynie wyjmujemy je i jeszcze raz wyrabiamy. Odcinamy kawałek ciasta, rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty, na środek każdego kładziemy odrobinę dżemu, zwijamy w rogala.Układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem.
Piec w temp.180 st.aż będą rumiane.
Po wystygnięciu posypujemy pudrem cukrem lub polewamy lukrem.
majka54 2017-01-20
O jakie one fajniutkie te rogaliczki, grzebyczki i zapewne tez i pyszne .Pozdrawiam mile .
terecha 2017-01-20
O jakie smakowitości.Pozdrawiam Marysiu.(Ja już chora drugi tydzień,jest już poprawa)
jadpaw5 2017-01-21
U nas to ciasto nazywa się topielec. Z kg mą ki to dużo tych ciasteczek się zrobi