Młoda kapusta inaczej
Sąsiadka Bożenka nauczyła mnie dziś jak ona taką kapustkę robi. Wszystkim nam baaardzo smakowała.
Składniki:
-1 główka młodej kapusty
-1 cebula
-pęczek koperku
-pęczek szczypiorku
-1 spora marchew
-sól, pieprz, cukier (wszytko w ilości do smaku)
-1 cebula
-trochę słoniny lub boczku
-1 łyżka oleju
-1 łyżka mąki pszennej
-sok z połowy cytryny
Główkę kapusty włożyć do garnka z wrzątkiem i pogotować kilka minut.
Wyjąć z gara, lekko odsączyć i poszatkować.
Włożyć z powrotem do garnka, posolić, pocukrzyć i popieprzyć.
Dodać pokrojony koperek i szczypiorek oraz utartą marchew.
Wymieszać i odstawić na minimum pół godziny, aby smaki przegryzły się.
Dopiero teraz dodać trochę wody ugotować kapustę do miękkości.
W tym czasie pokroić słoninę i usmażyć chrupiące skwareczki.
Skwarki wyjąć z patelni, odkładając je na małą miseczkę, a na pozostałym tłuszczu usmażyć (na mocno rumiano!) posiekaną cebulę.
Gdy kapusta jest już miękka dodać do niej skwarki i usmażoną cebulę.
Na patelni rozgrzać 1łyżkę oleju, dodać 1 łyżkę mąki, wymieszać energiczne i krótko przesmażyć.
Patelnię zdjąć z ognia, dodać trochę zimnej wody, energicznie mieszając zagotować.
Powstałą jasną zasmażkę dodać do garnka z kapustą.
Zagotować.
Na koniec doprawić sokiem z połowy cytryny.
babcia1 2018-04-21
podziel się nowym sposobem!!mam na jutro robić
babcia1 2018-04-22
dzięki za przepis nowy częściowo też tak robię tyle że w całości glówki nie gotuję no i marchewki nigdy nie dawałam ..a zamiast cytryny daję jabłko