Ach...!!

Ach...!!

Młoda kapusta inaczej
Sąsiadka Bożenka nauczyła mnie dziś jak ona taką kapustkę robi. Wszystkim nam baaardzo smakowała.

Składniki:
-1 główka młodej kapusty
-1 cebula
-pęczek koperku
-pęczek szczypiorku
-1 spora marchew
-sól, pieprz, cukier (wszytko w ilości do smaku)
-1 cebula
-trochę słoniny lub boczku
-1 łyżka oleju
-1 łyżka mąki pszennej
-sok z połowy cytryny

Główkę kapusty włożyć do garnka z wrzątkiem i pogotować kilka minut.
Wyjąć z gara, lekko odsączyć i poszatkować.
Włożyć z powrotem do garnka, posolić, pocukrzyć i popieprzyć.
Dodać pokrojony koperek i szczypiorek oraz utartą marchew.
Wymieszać i odstawić na minimum pół godziny, aby smaki przegryzły się.
Dopiero teraz dodać trochę wody ugotować kapustę do miękkości.
W tym czasie pokroić słoninę i usmażyć chrupiące skwareczki.
Skwarki wyjąć z patelni, odkładając je na małą miseczkę, a na pozostałym tłuszczu usmażyć (na mocno rumiano!) posiekaną cebulę.
Gdy kapusta jest już miękka dodać do niej skwarki i usmażoną cebulę.
Na patelni rozgrzać 1łyżkę oleju, dodać 1 łyżkę mąki, wymieszać energiczne i krótko przesmażyć.
Patelnię zdjąć z ognia, dodać trochę zimnej wody, energicznie mieszając zagotować.
Powstałą jasną zasmażkę dodać do garnka z kapustą.
Zagotować.
Na koniec doprawić sokiem z połowy cytryny.

babcia1

babcia1 2018-04-21

podziel się nowym sposobem!!mam na jutro robić

izolek

izolek 2018-04-21

Jaaaaaaaaaaaaak?

astra40

astra40 2018-04-21

Popieram babcie1. Poprosimy przepis☺

slawa1

slawa1 2018-04-21

Apetyczna.Pozdrawiam.

babcia1

babcia1 2018-04-22

dzięki za przepis nowy częściowo też tak robię tyle że w całości glówki nie gotuję no i marchewki nigdy nie dawałam ..a zamiast cytryny daję jabłko

izolek

izolek 2018-04-23

Dziękuję.
Robię podobnie jak babcia 1.

aziu1

aziu1 2018-04-25

O matko! Muszę zrobić

lanta21

lanta21 2018-05-01

super

dodaj komentarz

kolejne >