-2 puszki ciecierzycy
-1 mały słoik suszonych pomidorów w oliwie
-sok z 1 cytryny
-2 ząbki czosnku
-sól do smaku
-2 łyżki sezamowej pasty tahini
Ciecierzycę odsączyć, zostawiając nieco zalewy, którą będzie można rozrzedzić zbyt gęsty hummus.
Ciecierzycę przełożyć do blendera, dodając sok z cytryny, czosnek, sól, pastę tahini i drobno pokrojone pomidory.
Wszystko razem miksować, dodając (ewentualnie) nieco zalewy z ciecierzycy.
Pasta tahini.
-1 szklanka ziarenek sezamu
-około 3 łyżek oleju
Sezam wsypać na suchą patelnię.
Prażyć na małym ogniu, ciągle mieszając, tak aby lekko się zrumienił i zaczął pięknie pachnieć.
Uprażony sezam przesypać do blendera.
Miksować ok. 5 minut dodając powoli olej.
Gdy masa stanie się jednolicie gładka pasta tahini jest już gotowa.
Można ją przechowywać w lodówce nawet do 3 miesięcy.
Właściwości zdrowotne hummusu:
https://portal.abczdrowie.pl/poznaj-zdrowotne-wlasciwosci-hummusu
maria57 2015-09-27
Pastę tahini robię sama już od ponad pół roku, jadam ją do kanapek dosłownie pod wszystko czy na słono, czy na słodko, czy na kwaśno.
Hummusu jeszcze nie jadłam, ale skoro piszą, że to takie super zdrowe, pewnie się i na to skuszę. Wprawdzie nic mi nie dokucza, ale trzeba na zimne dmuchać, zaszkodzić nie zaszkodzi
iwska 2015-09-27
O matuchno, a co to???? Pewnie zdrowe, jak wszystko co robisz :) Pozdrawiam Cię serdecznie moja Jo...
maria57 2015-10-01
Musiałam teraz do Ciebie zajrzeć, bo chwaliłam się niedawno, że nic mi nie dolega. Jednak dolega. Na szczęście potrafiłam sama to zdiagnozować. Najprawdziwsza choroba, co to nie boli, ale się człowiek nabiega co niemiara. Nazywa się skleroza, w walce z którą człowiek mimowolnie ćwiczy nogi, stawy, mięśnie, kręgosłup i wiele innych części. Rzadko które schorzenie zmusza człowieka do tylu ćwiczeń.
Wszystko dlatego, że właśnie robię hummus wg Twojego przepisu i zapomniałam jak to było. Zmykam do kuchni